5.2°C, 5Bft. Inloggen

Nabeschouwing WK Roeien Sarasota-Bradenton

Wedstrijdroeiverslag - 11 oktober 2017 - 19:25 - Door Daniel Korvemaker

Tussen 24 september en 1 oktober vonden de Wereldkampioenschappen roeien plaats in het warme Sarasota-Bradenton, Florida. Op een baan waar zo nu en dan een alligator wordt gespot, mochten twee Proteërs meestrijden om de medailles: Diederik als stuur van de Holland 8 en Roos in de dubbeltwee.

In de heat stormde de Italiaanse 8 met een immens hoog tempo er al snel vandoor. Ook plek twee leek al beslist met een sterke GB 8. Australië, Rusland en de Holland 8 bleven de hele race stuivertje wisselen om plek 3. Tegen het einde van de race leek Diederik zijn puntje voor die twee te kunnen leggen, maar met een sterke eindsprint kwam Australië er nog overheen. In deze heat ging alleen nummer 1 direct door naar de A-finale, er was dus alleen mentaal wat verloren door Australië nog langs zij te laten komen. Twee dagen later lagen ze weer aan de start voor de herkansing. Hier herpakte de Holland 8 zich door na een goede start als eerste door de 500m te komen. Roemenië probeerde er nog overheen te gaan, maar na een sterk tweede deel van de race wist Diederik uiteindelijk met een halve bootlengte voorsprong als eerste over de streep te komen. Daarmee waren ze geplaatst voor de A-finale.

1 oktober moest het gebeuren: de finale. Na een wat mindere start lukte het om aan te haken bij de achterkant van het veld. Meer dan aanhaken werd het helaas niet, maar na de 1500m werd het tempo opgevoerd en werden al snel de terugzakkende achten van Nieuw-Zeeland en Roemenië gepakt. Pas op de streep werd echt duidelijk wie zilver en brons mee naar huis zou nemen. Met een taftje achterstand op Italië werd het uiteindelijk net helemaal niets: een vierde plek.

Roos startte samen met Marloes Oldenburg van Gyas in de dubbeltwee. Ze hadden de pech in een ijzersterke heat te moeten beginnen; tegenstanders USA, China en Frankrijk wisten Roos en Marloes voor te blijven. In de herkansing wisten de beide dames goed om te gaan met de hitte: het was tijdens de race namelijk 35 graden. Na zo’n 1200m pakten ze de leiding die ze niet meer weg zouden geven. Op naar de halve finale! Aan de start moest de race een aantal minuten uitgesteld worden omdat Marloes’ grip van haar riem los zat. Dit was relatief snel gefikst waarna de race kon beginnen. Ze begonnen met een snelle start waarna ze op de vierde positie belandden bij de 500m. Dit was ook de plek daarop ze finishten, helaas net niet goed genoeg voor de A-finale. In de B-finale roeiden ze een goeie race en waren uiteindelijk dicht bij de winst. Met alleen de Tsjechen voor zich haalden ze als tweede de streep.