8.2°C, 5Bft. Inloggen

Voorbeschouwing World Cup lll

Olympische Spelen - 16 juni 2016 - 16:07 - Door Anne Marije Bodde

Morgen is het alweer tijd voor de derde World Cup van het jaar in Poznan. Dit is de laatste internationale wedstrijd in voorbereiding naar Rio de Janeiro waar er gestreden gaat worden om het Olympisch Goud! De vrouwen van het Aegon Nationaal Roeiteam zullen deze wedstrijd starten naast een aantal andere boten, waaronder de LM4x waar Sander van Dijk in zit die op eigen gelegenheid naar Poznan is afgereisd.

Sander zal in de lichte mannen dubbelvier morgen het spits afbijten om 13:10 uur. Deze race wordt gevaren voor de beste baan aangezien er maar vijf ploegen in het veld meedoen. De lichte mannen dubbelvier is een niet heel erg gebruikelijk roeinummer en er is dan ook geen veld voor uitgeschreven tijdens de Olympische Spelen. De ploeg start deze wedstrijd ter voorbereiding van het WK in ons eigen kikkerlandje. Er is zeker een kans op een medaille. Noorwegen en Zweden zijn geen top-roeilanden maar Denemarken en Duitsland zijn wel geduchte concurrenten. Of ze de verwachtingen waar zullen maken is afwachten, zaterdag om 16:40 uur zullen ze de finale starten.



Chantal zal starten in de vrouwendubbelvier, haar eerste race zal vrijdag zijn om 13:15 uur, net na Sander. Ook in haar veld starten er maar vijf ploegen, echter zitten daar Polen en Duitsland bij die de favorieten zijn voor de Olympische Spelen. “We zijn weer terug”, zei Chantal na de bronzen medaille in Luzern (goud voor Polen, zilver voor Duitsland). En sindsdien hebben ze ook op de Hollandbeker in de dubbeltwee laten zien in topvorm te zijn. Een medaille zal er dan ook zeker inzitten maar welk metaal is nog afwachten. Polen is dit jaar als verrassing opgedoken in het veld en heeft Nederland meerdere malen verslagen. Net zoals Duitsland, maar zij hebben onderling problemen en er is een wisseling geweest in de samenstelling van de boot. Het enige wat we kunnen doen is in spanning zondag op de bank zitten om 11:48 uur en heel hard ‘Allez Proteus’ of ‘Allez Nederland’ roepen.  



Ellen heeft de tweede World Cup overgeslagen met de vrouwenacht na het Olympisch Kwalificatie Toernooi een paar dagen eerder. Nu ze eenmaal gekwalificeerd zijn is de enige focus nog een medaille behalen in Rio. Het veld van de derde World Cup op het water van het Malta-meer bestaat bij de vrouwen Hollandacht zelfs maar uit vier ploegen. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met Wit-Rusland, zij waren laatste tijdens het EK met 26 seconden achter de winnaar. De andere concurrenten zijn Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland. Tijdens het EK was Groot-Brittannië op de laatste meters net iets sneller. Nieuw-Zeeland is afgelopen jaar geen directe concurrent geweest maar op de tweede World Cup waren zij derde achter Groot-Brittannië. Het zal dus een spannende race worden voor deze drie ploegen. Vrijdag is de ‘race for lanes’ om 13:20 uur. Zondag zal het geweld echt losbarsten om 13:18 in de finale! 

Ondertussen zijn er nog twee Proteërs hard aan het trainen voor de Olympische Spelen, echter als reserve van de lichte- en zware mannenploeg. Eerst gingen zij ervan uit dat zij ook naar Rio zouden gaan, echter is dit alleen het geval als er daadwerkelijk iemand geblesseerd raakt. Ze zullen dus in Nederland blijven en alleen als nodig ingevlogen worden. Sjoerd is samen met Rogier Blink aan het trainen in de tweezonder en zal naar de prestigieuze Henley Royal Regatta gaan. Bart is lekker aan het skiffen en is ook andere plannen aan het maken.  

Peter die de Hollandacht stuurt gaat natuurlijk wel naar Rio maar is niet aanwezig op de World Cup. Zijn ploeg volgt een iets ander trainingsschema in de hoge bergen van Oostenrijk. Door zuurstofarm te rusten en zuurstofrijk te trainen hopen ze de meest optimale voorbereiding te hebben naar Rio. Benieuwd hoe dat eraan toegaat? Volg de onderstaande link naar een reportage van de NOS.