11°C, 4Bft. Inloggen

Nabeschouwing World Cup lll - Een keer zilver, tweemaal brons!

Olympische Spelen - 20 juni 2016 - 18:24 - Door Anne Marije Bodde

Afgelopen weekend was een bijzonder weekend in dit seizoen van Proteus-Eretes. Na enig uitzoekwerk kwamen we tot de conclusie dat er drie records zijn gevaren, we drie medailles in Poznan hebben gewonnen en we 10 blikken mee naar huis mochten nemen tijdens ARB wedstrijden op de Bosbaan.

Over deze blikken en twee records volgt later meer in de nabeschouwing van de ARB wedstrijden, hier kijken we terug op de derde World Cup in Poznan. Het was een winderig en regenachtig wedstrijdweekend in Poznan op het Malta-meer waar een groot gedeelte van de races op vrijdag werd afgelast. Ook op zaterdag verliep niet alles volgens schema waardoor de lichte mannen dubbelvier uiteindelijk alleen een finale heeft gevaren. Bij de dames dubbelvier en acht werd er uiteindelijk wel zaterdag een race for lanes gevaren en was het zondag tijd voor de finale.


Sander startte met de lichte mannen dubbelvier waarmee hij waarschijnlijk ook het WK in Rotterdam later dit jaar zal starten. Het was een onvoorspelbaar veld doordat ze tot dit moment nog niet direct tegen de concurrentie gestreden hadden.  Roeiland Duitsland, dat naast Denemarken favoriet was had zich teruggetrokken dus er was 75% kans op een medaille. De lichte heren kwamen goed uit de start, aldus Sander en moesten er daarna voor vechten om mee te komen met Denemarken. Gedurende de twee kilometer wisten ze de rest voor te blijven en uiteindelijk was dat goed voor een zilveren medaille! Sander heeft daarnaast met een tijd van 5.59.71 seconden het nieuwe combinatieverenigingsrecord in handen.


Chantal startte in het prioriteitsnummer van de bond, de vrouwendubbelvier. Op het Malta-meer roeiden ze eerst de voorwedstrijd, waar ze als laatste van de vier ploegen over de finish kwamen. De volgende dag was het tijd voor het echte werk, de finale. Het veld lag zeer dicht bij elkaar met vier topploegen, die binnen twee seconden uit elkaar finishten. Uiteindelijk werd de winnaar van de vorige twee World Cups, Polen vierde, werd Duitsland na een tweede plek de vorige keer nu eerste en werd Chantal zoals ook al eerder dit jaar derde. Australië werd tweede terwijl die bij de vorige World Cup nog vijfde werden. We hopen dat de stoelendans voor de eerste drie plekjes tijdens de Olympische Spelen in een gouden medaille uit zal pakken!


In het veld van Ellen met de vrouwenacht had Wit-Rusland zich teruggetrokken waardoor er in ieder geval een podiumplaats te verdienen viel. Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland bleken in de voorwedstrijd geduchte concurrenten en Nederland werd laatste. Op de Bosbaan tijdens de ARB wedstrijden werd er door veel verenigingen gekeken naar deze regenboogacht , waar heel roeiend Nederland trots op is. Zondag werd de finale verroeid en aan het begin zag het er veelbelovend uit, op de eerste 500 meter lag Nederland eerste. Maar uiteindelijk verloren ze met zes seconden van Nieuw-Zeeland, die op de eerste 500 meter nog laatste lag. De vrouwen hebben het afgelopen wedstrijden goed gedaan met een Olympische Kwalificatie, een gouden medaille op de eerste World Cup en een zilveren medaille op het EK. Het is jammer dat ze deze wedstrijd niet aan het gouden en zilveren rijtje toe kunnen voegen maar de prestaties dit jaar geven ons in ieder geval vertrouwen in de zomer!


We wensen alle ploegen veel succes in hun voorbereidingen naar de Olympische Spelen!