9.4°C, 6Bft. Inloggen

Voorbeschouwing Olympische Spelen 2016

Olympische Spelen - 06 augustus 2016 - 11:36 - Door Ingmar Klappe

Terwijl studerend Delft zich langzamerhand klaarmaakt voor de OWee, zijn vier Proteërs naar de andere kant van de oceaan gegaan om daar te gaan voor het hoogst haalbare, en maximale dat een roeier kan bereiken: Olympisch eremetaal!

Geschreven door Jörgen van den Broek

Terwijl studerend Delft zich langzamerhand klaarmaakt voor de OWee, zijn vier Proteërs naar de andere kant van de oceaan gegaan om daar te gaan voor het hoogst haalbare, en maximale dat een roeier kan bereiken: Olympisch eremetaal. Peter, Ellen, Chantal en Sjoerd strijden de komende week op het Olympische water van Rio de Janeiro voor die felbegeerde plak! Hieronder een geheel objectieve, edoch enigszins Hemelschblauw gekleurde voorbeschouwing van het roeigeweld.



Rio de Janeiro

Na Londen in 2012 mogen we nu een stukje verder reizen om Ranomi, Epke, Tom en Dafne aan het werk te zien. Waar de roeiers vier jaar geleden een stuk verwijderd waren van de rest van de Spelen, en hun wedstrijden moesten roeien op Dorney Lake in Eton, vinden de wedstrijden nu plaats op het Lagoa Rodrigo de Freitas, tussen de andere sporten, en geflankeerd door het Christusbeeld en de Copacabana. Doordat het meer tussen de bergen en hoge gebouwen gelegen is, en ook nog eens aan zee, kan het hier behoorlijk spoken. Hopelijk kunnen de Nederlandse ploegen goed met dit soms lastige water omgaan. De Proteërs hebben vast baat bij de halen die ze hier jarenlang gemaakt hebben tussen de binnenvaarders op onze eigen Schie!

Een enigszins vreemde eend in deze bijt zijn Bart en Sjoerd. Zij fungeren als reserve en zullen in geval van nood starten. Bart is zich ondertussen aan het voorbereiden op het WK in Rotterdam, en verblijft gewoon in Nederland. Sjoerd is als reserve van de zware mannen echter wel mee naar Rio, om zo sneller in te kunnen springen mocht dit noodzakelijk zijn. Natuurlijk is dit niet te hopen voor de anderen, maar stiekem zou het voor Sjoerd een prachtige mijlpaal zijn om ook aan de start te liggen deze OS!

Vrouwendubbelvier (Chantal)

Het roeitoernooi wordt voor ons afgetrapt door Chantal. Waar ze in Londen nog een mooie bronzen plak haalde, samen met roeimaatje van het eerste uur Sytske, zal ze nu met drie ploegmaatjes proberen voor het hoogst haalbare te gaan! De dubbelvier heeft de afgelopen jaren bewezen thuis te horen op het hoogste podium, waar ze regelmatig met medailles terugkeerden van wereldbekerwedstrijden, EK’s en WK’s. Vorig jaar nog kwalificeerde Chantal zich voor de Spelen door met haar maatjes Carline (Skøll), Inge (Orca) en Nicole (Njord) derde te worden. Ook dit jaar presteren de dames goed, met medailles op alle drie de wereldbekerwedstrijden. Bovendien hebben de dames bewezen fysiek ook dik in orde te zijn, met persoonlijke records op de ergometer. Chantal? Die scherpte haar eigen Proteus-record aan met een flink aantal seconden!

Opvallend aan dit veld zijn de kleine onderlinge verschillen. Met een iets mindere race kan de winnaar van de ene dag zo van het bedachte podium afkukelen. Dit maakt de races van de W4x razend spannend. Zeker omdat het handelsmerk van The Dutch, eindsprinten, tot een ware kunst is verheven door onze eigen dubbelvier. Wie er dan uiteindelijk aan het langste eind zal gaan trekken is gissen. Duitsland, Polen, Australië en wereldkampioen Amerika zijn namelijk geduchte concurrenten, waarbij op de lijn pas duidelijk zal zijn wie er aan het langste eind zal trekken. Loting heeft uitgewezen dat Chantal in de heat met Australië, Oekraïne en China zal starten, waarbij alleen de nummer één direct doorgaat naar de finale. Hoe die race vervolgens zal eindigen? Vast en zeker met een prachtig blauw-oranje randje!

Voorspelling:   1 – Polen, 2 – Nederland, 3 – Duitsland.
Schema:         Voorwedstrijd: Zaterdag 17:50u                      
                       Herkansing: Maandag 15.10u                      
                       Finale: Woensdag 15:34u

Vrouwenacht (Ellen)

Ellen heeft met haar ploeggenoten flinke schoenen te vullen. Sinds 2000, de keer dat Carin in de vrouwenacht zat en een zilveren medaille won, hebben de dames uit de acht namelijk iedere keer een medaille gepakt! Nadat de kwalificatie vorig jaar tijdens het WK net fout ging, lukte het op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Luzern wel om het felbegeerde ticket voor de Spelen te pakken. Hierdoor zal Ellen in Rio aan haar tweede Olympiade meedoen. De vorige keer was het een verrassing dat ze zich kwalificeerde in de dubbeltwee, dit keer zal ze als ervaren rot proberen zo goed mogelijk voor de dag te komen. De regenboogcombinatie, met roeisters van 11 verschillende verenigingen (ja, dat kan), heeft de afgelopen maanden veel halen gemaakt in Pusiano, Italië. Dat het kan spoken op een meer is haar inmiddels dus bekend!

In het veld van zeven ploegen kunnen we in dit veld wel een duidelijke favoriet aanwijzen. De Amerikaanse dames zijn al acht jaar ongeslagen, en vastbesloten dit trucje voort te zetten. Daarachter zijn de dames uit Nieuw-Zeeland en Engeland geduchte concurrenten, terwijl ook de Canadese dames tot dit jaar een abonnement leken te hebben op het podium. Kortom: de acht zal een heel goede dag moeten hebben om in de voetsporen van Carin, Sytske en Chantal te treden, maarja: goed voorbeeld doet goed volgen, en met een goede race wordt die medaille vast binnengesleept!Het begint maandag met een voorwedstrijd tegen de Amerikaanse dames, de Roemenen en de vorige week geformeerde Australische acht, die mag starten omdat de Russen (die Ellen van een startplek hielden op het WK vorig jaar) geweigerd zijn door het IOC. Een (helaas redelijk te verwachten) herkansing zal woensdag verroeid worden, waarna de finale op zaterdag zal zijn.  Een finale om nu al reikhalzend naar uit te kijken!

Voorspelling:   1 – Verenigde Staten, 2 – Nieuw-Zeeland, 3 – Nederland
Schema:         Voorwedstrijd: Maandag 15.30u                      
                       Herkansing: Woensdag 14.50u                      
                       Finale: Zaterdag 16.04u

Mannenacht (Peter)

Over grote schoenen gesproken. Waarschijnlijk passen de voeten van Peter twee keer in de schoenen van Niels, om over de roeiprestaties nog maar te zwijgen. Twintig jaar na de gouden Holland 8 ligt Peter aan de start van zijn derde Olympische Spelen. Na een vierde en een vijfde plaats in Beijing en Londen is de tijd aangebroken dat er geoogst kan gaan worden. Tijdens de doop van de nieuwste zware vier-met-stuurman (in 2011) noemde Peter deze boot heel toepasselijk ‘Citius, Altius, Fortius’, naar het motto van de Olympische beweging. Peters acht heeft duidelijk gehoor gegeven aan dit statement, met een ‘sneller, hoger en sterker’ fundament dan ooit. Vorig jaar leidde dit al tot rechtstreekse kwalificatie voor Rio, door een mooie bronzen medaille op het WK in Aiguebelette, dit jaar zijn de resultaten nog indrukwekkender. Zo werden de Deutschland Achter en de regerend wereldkampioen Groot Brittannië in Luzern verslagen!Natuurlijk mogen we ons niet te vroeg rijk rekenen, maar twaalf jaar na de zilveren race van Gerritjan, lijken we ons op te mogen maken voor een nieuwe medaille. En dan? Goud? Olympisch Goud? Na 20 jaar? Het is mogelijk!

Voor Peter en zijn mannen beginnen de Spelen op maandag met een voorwedstrijd tegen de Britten, de Nieuw-Zeelanders en de Italianen, die net als de Australische dames mee mogen doen door de uitsluiting van de Russen. Als ze deze wedstrijd winnen, zijn ze direct door naar de finale, anders wacht een herkansing met twee van de drie ploegen uit de voorwedstrijd van de Duitsers, de Amerikanen en de Polen. Met de Britten en de Duitsers zijn de op papier grootste tegenstanders direct genoemd. Immers, de Duitsers zijn al jaren een garantie voor een medaille, en sinds de Britten verrassend brons pakten in Londen zijn ze op de toernooien waar het er echt om draaide ongeslagen! Maar vlak de Polen en de Nieuw-Zeelanders niet uit. De Polen hebben ook al jaren een sterke acht, en Nieuw-Zeeland presteert met een heel jongen ploeg al jaren op erg hoog niveau, wat vorig jaar gelukkig net niet leidde tot een medaille. Kortom: de mannen van de Holland acht kunnen hun borst natmaken. Maar het wordt tijd. Het is tijd.

Voorspelling:   1 – Nederland, 2 – Duitsland, 3 – Groot Brittanië
Schema:         Voorwedstrijd: Maandag 15.50u                      
                       Herkansing: Woensdag 15.00u                     
                       Finale: Zaterdag 16.24u

Ellen, Chantal, Peter, Sjoerd en Bart: Heel veel succes de komende week! Heel Proteus leeft met jullie mee!
Laat het Venster maar schallen over de Copacabana! Op naar de finish waar de zege wacht!!!


Foto van de facebook van de Holland 8 
https://www.facebook.com/hollandacht