12.2°C, 6Bft. Inloggen

Omgang met Coxboxen

Algemeen - 17 mei 2018 - 13:00 - Door Wouter Nederstigt

Lieve Leden, De laatste tijd merken wij dat er met regelmaat onderdelen van het versterkingssysteem stuk gaan, en wij hebben een sterk vermoeden dat dit niet ligt aan het materiaal maar aan de gebruikers daarvan. Daarom is hier te lezen hoe je het materiaal het beste kan gebruiken.

De connector

Het eerste pijnpunt is de aansluiting van de boot naar de coxbox. Deze moet, bij het eruit pluggen, bij de connector worden vastgepakt en niet bij de draad. De overgang van de draad naar een connector is namelijk erg moeilijk om goed te krijgen, en als je dan te hard aan de draad trekt dan trek je de draad uit de connector, of dan breekt de draad intern of extern net bij de overgang. Hieronder is een foto te zien van wat er gebeurt als dit mis gaat. Overigens is het handig om dit bij elke connector te doen, in de boot, maar ook bijvoorbeeld bij de stekker van je stofzuiger of de oplaadkabel van je mobiel. Als je het bij de connector vastpakt en niet aan de draad trekt dan gaat dit niet stuk en in principe oneindig lang mee.



Een foto van een coxboxkabel, waarbij de kabel zo'n anderhalve centimeter uit de connector is getrokken. De zwarte en rode draden aan de binnenkant zijn zichtbaar.

Headset oprollen

Het andere ding waardoor het versterkers systeem niet meer goed werkt is dat de headsetkabel te strak wordt opgerold. De kabel kan maar een bepaalde buigradius aan, en als je hem verder dan dat oprolt dan breekt de metalen kern en dan heb je een kabelbreuk. De plastic mantel van de headsetkabel is wel goed buigzaam, maar de kern met de koperen kabels erin zijn dat niet. Als er intern een kabelbreuk is, dan gaat de microfoon kraken in bepaalde standen, of doet hij het alleen als je de kabel in een bepaalde positie houdt. Dit jaar zijn er al 10 headsets stuk gegaan, en ze zijn 100 euro per stuk. Dit is dus te voorkomen door hem niet te strak op te rollen. Volg wat voor een kromming de kabel zelf wilt maken, en forceer niks. Wikkel de elastieken band al helemaal niet twee keer om de kabel heen. Hieronder is een foto te zien van hoe het niet moet. Een cirkel met een diameter van ongeveer 12cm is sowieso goed. Je hoeft de elastieken band er ook helemaal niet omheen te doen, je hangt hem als het goed is toch op op een haakje.


Een foto van een headsetkabel die te strak is opgerold. De hoofdband is er twee keer omheen geslagen, en op het ergste punt is de buigradius 4 centimeter. En dat is te klein.

Coxboxen terugleggen
En dan komen we op het laatste pijnpunt. Een headset is dus 100 euro, een coxbox is 500 euro, ongeveer even duur als je laptop. En regelmatig vinden we een coxbox en headset willekeurig in de loods slingeren. Je kunt zelf ook wel bedenken hoe wij ons als vereniging daar bij voelen. Leg dus altijd de coxbox terug in het bestuurshok. Als je uit bent gestapt en de ploeg de boot aan het wassen is heb je tijd genoeg om hem terug te brengen. Als je hem toch nog bij je hebt bij het nabespreken, leg hem dan niet ergens op de grond neer maar houd hem vast, zo zwaar is hij nou ook weer niet. En als je hem dan teruglegt, haal dan de headset eruit (aan de connector trekken!), rol de headset losjes op zonder de hoofdband eromheen te zetten (12cm diameter!) en hang de headset aan het goede gelabelde haakje en stop de coxbox op de goede plek. We zien nog te vaak dat een coxbox met de on opgerolde headset er nog in daar wordt neer gelegd. En om helemaal goed bezig te zijn kun je meteen nog de oplader in de coxbox zetten, als er een vrij is. Hierbij moet je hem natuurlijk ook weer vastpakken bij de connector.


En dit is dan alles. Als iedereen op deze manier omgaat met de coxboxen dan zou het bijna niet meer stuk moeten gaan. En dan wordt het ook een stuk betrouwbaarder! Niks is zo vervelend, of gevaarlijk, om in een voorgestuurde boot aan de start van een wedstrijd te liggen met een coxbox die niet werkt.

Met vriendelijke groet,
Namens de Matcie,
Wouter Nederstigt