14°C, 3Bft. Inloggen

Ereleden

Ereleden zijn leden die de naam van Proteus-Eretes naar buiten hebben gebracht.

Gerrit Athmer

Delft, 7 juli 1947: “Ik, Gerrit Athmer verklaar hierbij de Virgilius Roeivereniging Proteus voor opgericht”. Gerrit Athmer nam dit initiatief, omdat hij in Delft als student niet kon fuifroeien. In de jaren erna legde hij de materiële basis door huisvesting, materialen en penningen te regelen. Dat Proteus uiteindelijk zelfstandig is geworden, vindt hij iets fantastisch. Tot op hoge leeftijd was Gerrit Athmer nauw betrokken bij de vereniging. Bij vele evenementen waar Proteus-Eretes aanwezig is, is Gerrit Athmer ook, zoals op de WK ’93 in Roudnice, Tsjechië. Ook als roeier was hij nog lang actief. Tot ver in de tachtig ergometerde hij bijna dagelijks en roeide nog regelmatig in z’n skiff. Zo startte hij in 1995 de Proteus-Eretes in ’t Lang. Van alle dingen die Proteus-Eretes voor hem heeft betekend, is één ding het belangrijkste: “Proteus ontleent zijn kracht aan liefde”. Laat niemand dat ooit vergeten!

Alice Athmer-Hack

Hoewel ze zelf nooit lid is geweest heeft Alice Athmer-Hack een belangrijke rol gespeeld voor de vereniging. Als vrouw van onze oprichter, Gerrit Athmer, kwam zij in aanraking met Proteus, en vervolgens Proteus-Eretes. Gerrit bleef zijn vereniging graag volgen. Toen zijn gezondheid achteruit ging, zorgde Alice ervoor dat Gerrit binding kon houden met Proteus-Eretes. Na het overlijden van Gerrit bleef het contact tussen Alice en de besturen bestaan. Ook bezocht ze nog ieder jaar trouw de Oud-Ledendag en was ze bij evenementen zoals botendopen en het benoemen van ereleden.

Alice heeft ervoor gezorgd dat belangrijke delen van de geschiedenis van de vereniging niet verloren zullen gaan. Belangrijke documenten die Gerrit heeft achtergelaten heeft ze persoonlijk naar het gemeentelijk archief in Delft gebracht. Daarnaast heeft ze ervoor gezorgd dat de door Gerrit gebouwde skiffs, het Glasvisje en de FRP Proteus, in het erfgoed van de vereniging zijn verankerd.

Alice overleed op 18 april 2019, en werd op 14 december 2019 postuum benoemd tot erelid.
 

W.G. Ulrich 

De heer Ulrich coachte op De Laak, de vereniging waarmee Proteus vooral in de eerste jaren veel contacten had. Op initiatief van de hoofdcoach van Proteus ging Ulrich meer met Proteus-ploegen meefietsen en van het één kwam het ander. Ulrich was de eerste coach op Proteus met zeer veel roeikennis, die hij aan vele student-coaches doorgaf. Met Duits accent en in dichtvorm sprak hij zijn roeiers toe: “Gaat het klote, moet je trappen met je poten”. In 1967 werd Ulrich benoemd tot erelid van Proteus, wegens zijn enthousiaste en succesvolle coach-inspanning, ook in barre jaren.

Harry Droog

Harry Droog begon in 1962 met roeien bij V.R.V. Proteus. Tijdens zijn bestuursjaar in 1966 startte hij zijn eerste internationale wedstrijden, met succes. In de jaren erna behaalde hij vele overwinningen, waaronder de Skiffhead, de Koninklijke, de NK, de WK en Henley. In 1968 werd hij dan ook uitgezonden naar de Olympische Spelen in Mexico. Samen met Leendert van Dis, van Willem III, won hij zilver in de dubbeltwee. In 1970 werd Harry Droog benoemd tot erelid van Proteus-Eretes. Met zijn prestaties maakte Harry Proteus bekend bij het internationale roeien. Zijn Bosbaanrecord (7.01.58) hielde maar liefst veertien jaar stand.

Vic Bogerman

Vic Bogerman was de drijvende kracht in de beginjaren van Eretes. Als lid van de Fusiecommissie begeleidde Vic de fusie van Proteus en Eretes in 1970. Als coach heeft Vic het damesroeien bij Eretes opgezet. Ook na de fusie bleef dames coachen, waardoor een tweede blikkenlijst nodig werd. Hij was initiator en voorzitter van de Nederlandse Studenten Roeifederatie (NSRF) en chef d’equipe op het studenten-WK (FISU). In 1977 werd hij benoemd tot erelid van Proteus-Eretes. Eigenlijk vond hij dat deze titel bedoeld is voor de groep mensen die samen met hem actief was in de jaren van Eretes en die eerste jaren na de fusie.

Chris van den Berg

In 1980 werd Chris lid van Proteus-Eretes en ging competitieroeien. Nadat hij op de Head inviel bij zwaar ’82, kreeg Chris de smaak te pakken. Vanaf 1983 vormde hij met Johan Romme een goed lopende twee-zonder, waarmee in het eerste seizoen al twaalf blikken werden behaald. Chris startte vele internationale wedstrijden, waaronder het WK. Ook naast het roeien was Chris actief, als commissielid van de Barcie en de Kascie. Na zijn roeicarrière is Chris gaan coachen. In 1994 werd Chris erelid van Proteus-Eretes, vanwege zijn roeiprestaties en zijn positieve invloed op het verenigingsleven.

Johan Romme

Johan Romme begon in 1980 met wedstrijdroeien in eerstejaars licht. In zijn derde seizoen roeide hij met Chris van den Berg in een twee-zonder, waarin binnen één jaar de Senioren-B status behaald werd. Na een aantal jaren ontstond het begrip ‘Johan en Chris’ op de vereniging. Naast het succes in de twee-zonder behaalden zij ook een internationaal Bosbaanrecord in een vier-zonder met een tijd van 6.01. Na het beëindigen van zijn roeiactiviteiten in 1992 nam Johan zitting in het Presidium. In 1994 werd hij benoemd tot erelid van Proteus-Eretes, wegens zijn grote betrokkenheid bij de vereniging die nog steeds voortduurt.

Niels van der Zwan

Niels van der Zwan kwam in 1986 bij Proteus-Eretes roeien en stapte in de eerstejaars zware acht. Daarna is hij in korte tijd doorgestoten naar de nationale en internationale top. In 1996 behaalde Niels goud in de Holland-Acht tijdens de Olympische Spelen van Atlanta. Het toproeien belette Niels niet om intensief contact te houden met de vereniging. Hij bleef actief bij de verenigingsevenementen en heeft veelvuldig zware achten voorgeslagen. In 1995 werd Niels benoemd tot erelid van Proteus-Eretes.

Carin ter Beek

Carin ter Beek werd lid van Proteus-Eretes in 1989 en begon in 1990 met wedstrijdroeien. Ondanks de roeiblessures die haar regelmatig partte speelde, bleef Carin fanatiek roeien. Hierdoor behaalde ze op het WK ’98 in Keulen brons in de vier-zonder. Met veel pijn en moeite werd de uitzending in een acht naar Sydney verdiend. Hier behaalde ze haar mooiste prijs: een zilveren medaille! Carin heeft hierdoor het vrouwenroeien op de vereniging enorm gestimuleerd. Tot haar grote verbazing werd zijn op 22 juni benoemd tot ere-lid van Proteus-Eretes. “Het voelt vreemd dat ik beloond word voor iets wat ik altijd voor mijn eigen plezier heb gedaan”.

Gerritjan Eggenkamp

Gerritjan Eggenkamp werd lid van Proteus-Eretes in 1994. Met de jeugdroeiervaring van het Spaarne ging hij in zijn eerste jaar al naar de WB in Luzern. De Olympische Spelen van 1996 kwamen te vroeg voor Gerritjan toch mocht hij als reserve mee naar Atlanta. Vier jaar later roeide hij in Sydney met de Holland Acht naar een 8e plek op de Spelen. In 2002 studeerde hij aan de Universiteit van Oxford en werd geselecteerd voor The Blue Boat en won als eerste Nederlander The Boatrace. Ook in het jaar 2002 behaalde hij het Nederlandse Record (5.49.4) op de ergometer en was daarmee voor lange tijd Nederlands recordhouder.

In 2004 was het dan zo ver; Gerritjan ging naar de Olympische Spelen van Athene en behaalde hier een zilveren medaille in de acht. Op 27 augustus 2005 werd Gerritjan vanwege zijn grote roeiprestaties het negende erelid van Proteus-Eretes.

Chantal Achterberg

Onafscheidelijk van Sytske de Groot, werd in 2004 in haar tweede studiejaar lid van Proteus-Eretes. Chantal roeide in de eerstejaarsdamesacht van 2005 en bleek al snel een talent. In 2006 werd Chantal uitgezonden naar het FISU WK en in 2007 mocht zij naar het WU23. Ook won zij in 2008 de Blauwe Wimpel op de Head of the River met de damesverenigingsacht. Sinds 2009 maakte Chantal deel uit van de nationale ploeg en won eenmaal zilver en twee keer goud. Op de Olympische Spelen van Londen behaalde zij een bronzen medaille in de damesacht. Om deze reden is zij samen met Sytske de Groot op 23 november 2012 benoemd tot erelid.

Sytske de Groot

Onafscheidelijk van Chantal Achterberg, werd in 2004 in haar eerste studiejaar lid van Proteus-Eretes. Ze kwam terecht in de eerstejaarsdamesacht van 2005 en in 2006 werd Sytske uitgezonden naar het FISU WK. In 2008 won zij met de damesverenigingsacht de Blauwe Wimpel op de Head of the River. In een periode van blessure maakte Sytske zich ook actief als damescoach. Na de Olympische Spelen van Beijing sloot zij zich aan bij de nationale damesacht en behaalde dat seizoen meteen zilver op het WK. Sindsdien was zij tot en met de Spelen van Londen vaste kracht in de acht. Op de Olympische Spelen van Londen behaalde zij een bronzen medaille in de damesacht. Dit was reden om haar samen met Chantal Achterberg tot erelid te benoemen op 23 november 2012.

Arnoud Greidanus

Begonnen op de Delftsche Schie met EJL ’01  wist Arnoud al in zijn eerste jaar te laten zien dat hard roeien hem op het lijf geschreven is, met als resultaat de titel ‘Best Freshmen’s Eight’. In zijn derde roeijaar bereikte Arnoud de SA-status en in 2005 mocht hij de eer van het Hemelschblauw verdedigen in het buitenland. In 2007 behaalde hij op het WK in München een gouden plak in de LM8+. Later probeerde hij zijn geluk in met Joris Peijs in de LM2- en behaalde uiteindelijk een zesde plek op de wereldkampioenschappen. In seizoen ’11-’12 won hij goud en zilver op wereldbekers en ook op het WK haalde hij zilver. In zijn laatste seizoen stapte Arnoud terug in de LM4- en behaalde als hoogtepunt brons in Luzern. Arnoud besloot zijn carrière met 60 blikken en zal voorlopig nog een tijdje op nummer vier staan in de blikkenlijst.

Roeland Lievens

Roeland begon zijn roeicarrière in 2001 traditioneel in de eerstejaars acht. Als Zeeuw zonder enige sportervaring had hij de droom zo groot en sterk te worden als de zware ballen uit de Holland Acht, maar na het krijgen van de titel “lichte pik” ging hij er voor om zich op deze manier te bewijzen. In zijn derde jaar roeide hij met Joris Snijders in de twee-zonder met succesvolle resultaten. Ook was dit jaar zijn eerste uitzending een feit: in de lichte vierzonder mocht hij naar het SB WK in Poznan. In zijn vierde jaar wist hij de SA-status te behalen en in zijn vijfde jaar mocht hij naar het WK in Eton. Hierna volgden nog vele WK’s in diverse nummers. In zijn roeicarrière heeft Roeland een duidelijke ambitie uitgesproken: hij wilde naar de Olympische Spelen. Nadat dit nét niet gehaald werd in 2008, lag Roeland in 2012 aan de start in Londen, waarmee hij de naam Olympiër met trots mag dragen. Met een stand van 34 blikken besloot Roeland in 2012 zijn roeicarrière.  

Peter Wiersum

Toen Peter in 2004 lid werd bij Proteus-Eretes ontstond gelijk de ambitie om te sturen. Met een plek in de eerstejaars zware acht van 2005 kon hij deze ambities verwerkelijken. Al in 2007 begon zijn carrière bij de KNRB met een stuurplek in de lichte mannenacht, met wie hij goud behaalde op het WK van 2007. De medaille smaakte naar meer en toen Peter kort voor het begin van de Olympische Spelen in Peking 2008 geselecteerd werd als stuurman proefde hij een nieuwe medaille. Hoewel de kwalificaties minder soepel verliepen werd via de herkansing toch de finale bereikt. In de finale pakte deze acht helaas geen medaille maar Peter verdiende wel zijn vaste plek achter in de Hollandacht, waarmee hij op de Olympische Spelen van London in 2012 weer aan de finale stond. Hier greep hij wederom net naast de medaille. Stoppen was voor Peter geen optie! Met vele successen in het jaar vooraf de spelen in Rio de Janeiro was er wederom de hoop op een medaille. Dit keer werd de droom een werkelijkheid! Na een zeer spannende race behaalde hij een bronzenmedaille in de mannenacht! Naast zijn stuuractiviteiten is Peter jarenlang actief geweest in het Presidium waar hij met veel enthousiasme vele wedstrijdroeiers en stuurtjes naar een hoger niveau wist te tillen.  

Ellen Hogerwerf

In 2007 is Ellen lid geworden bij Proteus-Eretes. Ze is gelijk begonnen met wedstrijdroeien in EJD'08 en maakte al snel grote stappen. In 2010 roeide ze haar eerste WK, in de 4-, en in 2011 haalde ze brons in de 2- op de WK onder 23 en ook nog eens brons in de 4- op de wereldkampioenschappen. Daarna was het alweer tijd voor Ellens eerste Olympische Spelen, in Londen. Daar werd ze achtste in de dubbeltwee; niet slecht voor iemand die pas vijf jaar roeit! Haar roeicarrière hield hier zeker niet op. In de jaren hierna nam ze deel aan vrijwel alle Europese en wereldkampioenschappen. Hierbij haalde ze onder andere een zilveren medaille in de 2- en een andere zilveren medaille in de 8+. Op de Olympische Spelen in Rio in 2016 werd Ellen 6e in de 8+. Daarna nam ze een jaar pauze van het roeien en coachte ze EJD’17. Vervolgens begon ze weer met roeien en won ze in 2019, 2020 en 2021 goud op de Europees Kampioenschappen in de vierzonder. Ook behaalde ze een zilveren plak op de Wereldkampioenschappen in 2019. Toen de Olympische Spelen in 2021 in Tokio vanwege de corona pandemie een jaar werden uitgesteld, hoefde ze niet lang te twijfelen om nog een extra jaar door te gaan. Dit resulteerde in de zilveren medaille in de 4- als fantastische afsluiter van haar carrière!

Leden van verdiensten

Leden van verdienste zijn leden die zich voornamelijk binnen Proteus-Eretes hebben ingezet.

Harry Kolk

Harry Kolk was Commissaris Materieel en Loods in het bestuur van ’68. Tijdens zijn bestuursjaar was hij nauw betrokken bij de fusie tussen Proteus en Eretes. In de jaren na de fusie ontstond de behoefte aan een zelfstandig verenigingsgebouw. Als voorzitter van de Bouwcommissie zette Harry Kolk zich in voor het verwerven van een sociëteitsruimte. Het Kruithuis veranderde van een opslagloods in een waar verenigingsbehouw. In oktober 1973 werd de barzolder ingewijd met een groot feest. Als dank voor zijn bijdrage werd Harry Kolk benoemd tot lid van verdienste.

Robert Humer

Robert Humer heeft de vervoerscommissie nieuw leven ingeblazen. Vanaf 1972 heeft hij zich ingespannen voor de komst van een nieuwe botenwagen-combinatie. Robert Humer regelde tijd, ruimte en medewerking in de Centrale Werkplaats van de TH Delft. Hiermee bouwde hij de botenwagen met de fameuze torsievrije triangular-tube-trailer. Tevens zorgde hij voor de Chrysler Newyorker als trekker. Sinds 1974 vervoert Proteus-Eretes  haar boten met een eigen botenwagen-combinatie. In 1975 en 1976 heeft Robert Humer de Vervoercie nog geleid., waarna nieuwe leden het werk hebben voortgezet. Vanwege het opbouwen van een levensvatbare en rendabele Vervoerscommissie en het bouwen van een botenwagen is Robert Humer benoemd tot lid van verdienste. Helaas was Robert Humer niet aanwezig op de algemene ledenvergadering waarin dit gebeurde.

Frans Stobbelaar

Frans Stobbelaar werd lid van Proteus in 1969. Frans Stobbelaar heeft zich in zijn tijd bij Proteus ingezet voor het wedstrijdroeien en het coachen in het bijzonder. Na zijn jaar als hoofdcoach heeft hij nog een aantal jaren roeieres gecoacht die goed meedraaiden aan de top van Nederland. Tevens was hij initiator van de systematische botenplanning. Proteus-Eretes  werd hiermee toonaangevend in Nederland, naar systematie en later ook naar omvang. In 1980 werd Frans Stobbelaar benoemd tot lid van verdienste.

Ids Thepass

Ids Thepass werd in 1973 lid van Proteus-Eretes en kwam terecht in eerstejaars zwaar. Hij roeide in totaal vier jaar wedstrijd met vele leuke nationale en internationale overwinningen, waaronder Gent, Luzern en brons in Rome. Daarna werd Ids Thepass actief als coach. Hij coachte de eerste damesacht van de vereniging, een hele cultuurschok. In zijn laatste twee jaar bij de vereniging zat Ids in de Bouwcommissie die zich richte op de vervanging van de Overnaedsche Beuk. In 1982 werd Ids Thepass lid van verdienste. Hij vind dat de titel andersom had moeten zijn, namelijk: ‘ vereniging van verdienste’. Het samenwerken heeft hem veel geleerd en daar heeft hij nog steeds plezier van.

Fried van der Meel

Fried van der Meel roeide drie jaar wedstrijd en was tevens betrokken bij allerlei commissiewerk. Zo zat hij in de Barcie en Vensterredactie en nam hij het voortouw bij de nieuwbouw van de Overnaedsche Beuk en de bar. Na zijn bestuursjaar in 1979 nam Fried van der Meel plaats in de Vervoercie en ging hij coachen. Fried van der Meel behoorde tot een van de mensen die de vereniging draaiende hield: reden om hem op 9 maart 1984 tot lid van verdienste te benoemen.

Jan Melein

Jan Melein werd in 1979 lid van Proteus-Eretes  en roeide twee jaar wedstrijd. In die tijd was het droevig gesteld met de prestaties van Proteus-Eretes. Jan Melein besloot zich in te zettten voor het bereiken van de eenvoudige en duidelijke doelstellig: Wij Winnen! Als Presidium-lid maakte hij de Coördinator Sportieve Groep tot een wervelend begrip. Daarnaast blies hij de Aktiviteiten Kommissie nieuw leven in en werd de werkactie een begrip: een vertienvoudiging van de opbrengst met taart en cognac toe. Bij de Aktiviteiten Kommissie hoorde ook de ruimere verspreiding van de verenigingskleuren. In 1987 werd Jan Melein benoemd tot lid van verdienste als dank voor zijn inzet om de eenvoudige en duidelijke doelstelling te bereiken: Wij Winnen!

Mark de Graaf

Mark de Graaf was zeer actief als roeier in ‘Repelsteel’, als bestuurder en als wedstrijdcoach. Het mooiste was echter zijn tijd bij de Vervoercie, waarvan hij jarenlang de drijfveer was. Hij regelde in 1991 de nieuwe aanhanger, gebouwd door de opleidingsschool van Hoogovens. Tevens kwam er een zeer geschikte trekker voor te staan, waardoor de Vervoerscie op professionele basis kon gaan werken. In 1991 werd Mark de Graaf door zijn coachploeg ‘Gerda’  in een draagstoel als koning Proteus naar het Kruithuis gebracht, waar hij benoemd werd tot lid van verdienste.

Adrian Lieszner

Adrian Lieszner begon in 1983 met het coach van wedstrijdploegen bij Proteus-Eretes, waarna hij vele roeiers naar de top heeft begeleid. In 1992 is hij begrokken geraakt bij het coachen van de Holland-Acht, die in 1996 goud behaalde op de Olympische Spelen in Atlanta. Vanwege zijn grote kennis op het gebied van materieel is Adrian Lieszner altijd nauw betrokken geweest bij de aanschaf van boten. Op 27 maart 1994 werd Adrian Lieszner benoemd tot lid van verdienste.

Jeroen van Vliet

Jeroen van Vliet werd in 1986 lid bij Proteus-Eretes en ging hij roeien in ‘Repelsteel’. Hij was onder andere actief in de WWK, voordat hij in het seizoen ‘88/’89 voorzitter werd van Proteus-Eretes. Jeroen van Vliet werd de vader van het nieuwe, échte beleid van de vereniging. Ook daarna, in de Raad van Advies en door het voorzittersschap van de SHaPE heeft Jeroen van Vliet de vereniging een flink stuk vooruit geholpen. Onder zijn leiding is het nieuwe verenigingsgebouw tot stand gekomen. De opening van ‘DE BEUK’ op 4 april was een histrorisch moment voor Proteus-Eretes  en een kroon op het werk van Jeroen van Vliet. De vereniging kan nu verder uitgroeien en gebruik maken van betere faciliteiten dan ooit te voren. Op 12 juni 1997 werd Jeroen van Vliet benoemd tot lid van verdienste.

Judith van Os

Judith, die in 1993 lid is geworden van Proteus-Eretes, heeft gedurende haar lange tijd bij de vereniging niet vaak stil gezeten. Actieve en niet onverdienstelijke deelname als eerste- en ouderejaars competitieroeister en zitting in enkele commissies hebben geleid tot een plaats als secretaris in het 51e bestuur. In dit jaar leerde ze ook de andere aspecten van de vereniging kennen en na een jaar is ze overgestapt naar het wedstrijdroeien. Al snel bleek dat ook dit onderdeel van de vereniging haar eigen kon worden: als wedstrijdroeister beleefde Judith haar hoogtepunten op de Wereld Kampioenschappen van 2002 in Sevilla en 2003 in Milaan, waar ze beide keren in de lichte dames dubbelvier een zilveren medaille won. Op 15 oktober 2011 werd Judith van Os benoemd tot lid van verdienste.

Erik Beerthuizen

Erik Beerthuizen werd in 2006 lid van Proteus-Eretes. Hij is eerst 4 jaar lang wedstrijdroeier geweest. In zijn carrière als wedstrijdroeier wist hij het eerstejaarsklassement met EJL'07 te winnen en trok hij 6 blikken. Nadat hij stopte met wedstrijdroeien, werd Erik commissaris materieel van bestuur 64. Tot op heden is hij bij de Matcie gebleven en heeft hij onder andere meegewerkt aan het opknappen van de gele twee-met, het Genootschap. Ook is hij al vroeg in zijn Proteus carrière bij de VerVoerCie gegaan. In 2018 heeft Erik de oude botenwagen opgeknapt en voorzien van een vrijwel volledig vernieuwd onderstel, waarna deze weer in gebruik genomen is als tweede botenwagen voor Proteus-Eretes. Zijn uitzonderlijke inzet voor de vereniging maakt dat hij in september van 2018 is geïnstalleerd als lid van verdienste.

 

Hoyte Havinga 

Hoyte werd in 2014 lid van Proteus-Eretes. Met veel klus projecten aan alle onderdelen van ons gebouw heeft hij de vereniging helpen groeien en innoveren. Als commissaris loods van bestuur 71 heeft hij de loodscommissie nieuw leven ingeblazen en deze commissie veranderd in een grote groep enthousiaste klussers die het ene na het andere grote project aanpakt. Behalve het klussen is Hoyte ook actief geweest als coach van de ouderejaars en middengroep dames. Waar hij met weinig ervaring veel verantwoordelijkheid kreeg, zijn er dankzij zijn inzet naast vele overwinningen ook uitzendingen behaald. Daarnaast is Hoyte in 2016 een van de grondleggers geweest van de Beuncie. Met deze groep worden de Owee feesten van Proteus-Eretes elk jaar naar een hoger niveau getild. Op 27 mei 2023 werd Hoyte Havinga dankzij zijn uitzonderlijke inzet geïnstalleerd als lid van verdienste.