7.9°C, 3Bft. Inloggen

Van Oord Roeibak in een notendop

Aanbouw - 23 oktober 2017 - 17:45 - Door Max Draisma

Het laatste bericht over de Van Oord roeibak is alweer van voor de zomer, en daarom is het hoog tijd voor een update! Zeker nu de nieuwe leden afgelopen weken hun eerste ergo-, bak- en boothalen gemaakt hebben. Het zal iemand die voor het eerst in de bak stapt niet zijn ontgaan dat zo’n bak best fijn is om door te krijgen wat je nou eigenlijk met die roeipaal moet, mits de bakken niet vol met water staan natuurlijk. Daarover straks meer.

Afgelopen zomer zijn een aantal commissieleden afgezwaaid, waaronder die zich al 2 jaar voor de aanbouw inzetten! Ook is er weer nieuw bloed de commissie (link: https://proteus-eretes.nl/groepen/commissie/id:165. binnengekomen. De nieuwe commissieleden zijn inmiddels aardig bijgepraat van wat er allemaal speelt en al gedaan is, en daarmee is de commissie klaar om een belangrijk jaar in te gaan. Naar verwachting zal er in het volgende bestuursjaar namelijk gebouwd gaan worden, en dan worden de roeibakplannen dus ook werkelijkheid.

‘Traditionele’ bakplekken
Terug naar de bakken zelf. Naast dat je in de toekomst niet meer staat te hozen en de bankjes uit de Collaborare moet trekken, wat menig Nootje niet op prijs zal stellen als die daar juist in wil roeien, zijn er meer voordelen van de Van Oord roeibak.

Allereerst zijn er welgeteld 8 ‘traditionele’ bakplekken aanwezig. Zo kun je met je hele ploeg, als er geen reserves zijn zelfs met 2 compoploegjes, tegelijk bakken. En omdat we de roeibak volledig zelf ontwerpen, in tegenstelling tot de hoogte van het vlot en de waterstand, is de afstelling normaal en simpel aan te passen naar het formaat van de roeier.
Tot slot zijn de plekken ontworpen met het oog op duurzaamheid. Zo zijn de slidings afgekeken van ergometers, die bankjes gaan namelijk een stuk langer mee en raken niet kwijt. De traditionele roeiplekken zullen de komende tijd nog 1 keer ontwerpcyclus doorlopen.

De innovatieve plekken
In een eerder bericht werd er al over gesproken: De middelste roeiplekken in de roeibak zijn wat spannender dan die aan de buitenrand van de bak. Ja, je kunt er scullen… En verder?

Waar het doel van de buitenste roeiplekken voornamelijk is om een beginnende roeier op weg te helpen met het hendelen van de riem en de eigen coordinatie, ligt de nadruk van de innovatieve plekken op het samen roeien.
Afgelopen jaar zijn er groepjes studenten van de Haagse Hogeschool met die vraag bezig geweest. Bovendien is uitgezocht welke delen van een roeihaal na te bootsten zijn, en wat er dan realistisch aan voelt. Tot slot zijn er studenten bezig geweest met hoe die plekken precies gebouwd moeten worden.

De innovatieve roeiplekken zullen onder andere zelf heen en weer kunnen bewegen op een rails. Dit heeft veel weg van een RowPerfect. In combinatie met andere bladen zal het bakken meer gaan lijken op doorgaande haal in de boot. Net als met gekoppelde RowPerfects zal je samen moeten bewegen ‘door de boot’. Als 1 iemand wat anders doet zal de rest daar last van hebben.

Om dit voor elkaar te krijgen is wel nog wat meer engineering nodig. Bij een RowPerfect trek je aan een vliegwiel die aan je voetenbord zit, maar in de roeibak zet je je af tegen het water. De roeiplekken zullen dus door bijvoorbeeld een elektromotor de andere kant op getrokken moeten worden, al hoopt de commissie nog steeds op dat MagLev systeem!

Tot zover de update over de traditionele en innovatieve roeiplekken. Volgende keer meer over de golven die in de roeibak ontstaan, welke lessen we op dat gebied uit roeibakken van andere verenigingen hebben getrokken, en waarom de afmetingen van de roeibak daar belangrijk voor zijn.


Heb jij nog vragen naar aanleiding van dit stuk? Neem dan vooral contact met ons op via [email protected]. Ben jij een enthousiaste WB-er met gezond verstand en een enige kennis van servo’s en controllers, laat het ons weten! Of heb je nog een stuk zweeftreinrail op je balkon liggen? Wacht dan niet langer en bel direct het bestuur!