10.6°C, 3Bft. Inloggen

Nabeschouwing Varsity en Carpit Noctem

Algemeen - 13 april 2016 - 13:33 - Door Anne Marije Bodde

Afgelopen weekend is het kortebaanseizoen afgetrapt tijdens de Varsity. Een wedstrijd met tradities, een wedstrijd waar de hele vereniging vol spanning naar uitgekeken heeft. Namens Proteus verschenen de eerstejaarsploegen, de overnaedsche vieren, de MGZ4+ en de oude vier aan de start.

Nabeschouwing Varsity
De wedstrijd bestond uit de voorwedstrijden die ’s ochtends werden gevaren en de finales in de middag. De dag begon met een vrolijke pakjesboot in het overnaedsche vierenveld van de dames. Het werd al snel duidelijk dat pieten niet zo hard kunnen roeien en ze mochten niet door naar de finale. Vervolgens was het tijd voor het viertje van MGZ, het was een spannende race met zicht op een plekje in de finale. Helaas bleken andere ploegen een hardere eindsprint te hebben en grepen ze net naast de finale.Vervolgens was het tijd voor onze vier eerstejaarsploegen.

EJD voer naar een 4e plaats in de voorwedstrijd en mocht helaas geen finale starten. Toch hebben zij hun 10e plaats in het klassement weten te behouden. EJZ voer naar een 3e plaats in de voorwedstrijd en kwam helaas niet in de finale terecht. Toch waren er ook buiten de finale punten te verdienen voor het klassement. Ze gingen uiteindelijk met een gedeelde 7e plaats naar huis door een fout in de tijdswaarneming. Hier verdienden ze 2 punten mee en ze staan nu 6e in het klassement.EJL had een invaller van Phocas aan boord voor de geblesseerde Ruben, hij werd gemist want ook EJL wist de finale niet te halen en staat nog steeds 13e in het klassement.De EJL4+ maakte voor het eerst kennis met het veld waar zij de komende wedstrijden aan deel zullen nemen. Ze zaten in de snelste voorwedstrijd waardoor ze net buiten de boot vielen en ook niet in de finale mochten uitkomen.

Als slot van de dag bleven er nog twee nummers over, de oude vier, het hoofdnummer van de dag en de overnaedsche vier. De overnaedsche vier werd bemant door de piraten van Stiekem die heersen in de NOOC, helaas bleek dit nu niet het geval en wisten ze geen plekje in de finale te bemachtigen. En toen was het tijd voor de oude vier, heel roeiend Nederland was in Houten te vinden of volgde de race via de livestream op Youtube. De voorwedstrijd was bijzonder geloot met Nereus, Skadi en Proteus in een voorwedstrijd. Nereus en Skadi bleken geduchte tegenstanders te zijn en voeren naar een 1e en 2e plaats. De enige optie om nog door te gaan was op de 3e plaats tijd snelste te zijn. Het verschil met de andere voorwedstrijden bleek groot te zijn en daardoor waren we door naar de finale. In de finale vlogen Nereus en Skadi uit de start en ontstond er een gat met de rest van het veld. Uiteindelijk mocht Nereus de gouden blikken meenemen naar Amsterdam en eindigde Proteus op een nette derde plaats. 

Nabeschouwing Carpit Noctem
In de hectiek van de Varsity zouden we bijna de Carpit Noctem vergeten. Deze wedstrijd werd in Amsterdam gevaren, deels overdag en de finales zijn ’s nachts bij donker.Namens Proteus verschenen in de 8+ Spectraal, C4+ NEXT en Focus, 4+ Festina Lente, 4* Lekkerbekjes en Gedurfd, 2* Pascalle en Maaike en in de skiff Lili en Liza aan de start.

Festina Lente liet zien dat zij al langer samen roeien en wisten de halve finale te halen. Ook Pascalle en Maaike lieten goede halen zien en maakten kans op een overwinning. Helaas maakten ze een aantal mishalen in de halve finale en werden zij ook uitgeschakeld. De baan bleek niet helemaal veilig te zijn voor de ongestuurde nummers en Liza voer tegen een sloepje aan en sloeg daardoor om. Lili wist deze te ontwijken maar werd ook in de halve finale uitgeschakeld. NEXT wist de finale wel te bereiken en wist hun eerste overwinning te behalen op de inmiddels donkere Amstel, gefeliciteerd mannen!